top of page

Bob de Vries en Irene Schouten winnen slotwedstrijd in Zweden


Bob de Vries en Irene Schouten hebben in het Zweedse Lulea de afsluitende Grand Prix wedstrijd op hun naam geschreven. Bij de heren greep Bob de Vries de overwinning na een loodzware wedstrijd over 144 kilometer. De organisatie had in verband met de dooi en de steenslag op een gedeelte van het parcours de ronde ingekort tot een omloop van drie kilometer. Door de harde wind en het moordende tempo in de aanvangsfase ontaardde de koers in een waar slagveld. Slechts acht rijders reden de volledige wedstrijd uit.

Bob de Vries streed vanaf het begin van de wedstrijd mee in de voorste gelederen. De Vries maakte deel uit van een kopgroep van elf man die na vijftig kilometer de eindstrijd leek te gaan bepalen. Nadat de kopgroep 100 kilometer had afgelegd demarreerde Erik Jan Kooiman. Hij bouwde een voorsprong op van bijna een minuut en leek op weg naar de overwinning. Kooiman deed er alles aan om uit de greep van zijn belagers te blijven, maar zag de concurrentie in de slotfase steeds dichterbij komen. Op 6 kilometer van de finish werd Kooiman ingehaald door Jouke Hoogeveen en zijn ploeggenoot Bob de vries. De moegestreden Kooiman, die volgend seizoen uitkomt in de kleuren van Okay Fashion and Jeans, had teveel van zijn krachten gevergd om nog in het spoor van het duo te blijven.

Jouke Hoogeveen en Bob de Vries hoorden niet veel later de bel klinken voor de laatste ronde. De Vries die als beter sprinter bekend staat bleef in het kielzog van Hoogeveen, die geen kracht meer had in de laatste kilometers om te demarreren bij Bob de Vries. De Vries wachtte tot de laatste bocht en sprintte als eerste over de finish. Hoogeveen kon die aanval niet pareren, maar de veteraan (41) eindigde knap als tweede. Derde werd Gary Hekman. Slechts negen rijders reden de loodzware wedstrijd uit. Daarbij zaten ook Christoffel Hendriks en Marco van der Tuin, die dit jaar veel progressie hebben gemaakt. Voor de ploeg van Bob de Vries (Royal A-ware) betekende zijn overwinning ook de eerste zege dit seizoen van de ploeg (bij de heren) op natuurijs.

Chrispijn Ariëns die het hele seizoen een constante vorm heeft laten zien, werd de winnaar van het eindklassement van de Grand Prix. In de afsluitende wedstrijd eindigde hij op de vijfde plaats.

Bob de Vries pakt de winst na een fel duel met Jouke Hoogeveen

Erik Jan Kooiman, man of the match

De zware omstandigheden en de vele aanvalspogingen zorgde er ook bij de dameswedstrijd voor dat het peloton al snel uit elkaar viel in verschillende groepen. In verband met de weersomstandigheden had de organisatie besloten de start met een uur te vervroegen. Na dertig kilometer nam een groep van acht dames een voorsprong van een minuut op het verbrijzelde peloton. In de kopgroep maakte het talent Demi van Benthem (21) een opvallend sterke indruk. Door een val werd zij gedwongen terug te keren in het peloton. Het adagium de koers wacht op niemand gold ook voor Janneke Elzinga, een val in de finishstraat zorgde er voor dat ook zij moest terugkeren in de achtervolgende groep. Elzinga, die dit seizoen een grote stap heeft gemaakt, knokte zich knap terug in de voorste gelederen van de wedstrijd en probeerde in de slotfase zelfs te ontsnappen. Met nog zes ronden te gaan werd duidelijk dat uit de groep met dertien vrouwen de winnaar zou komen. Iris van der Stelt, Carien Kleibeuker en de natuurijs specialist Ankie IJtsma probeerden nog een slotoffensief, veel ruimte werd hen niet gegund. Dat paste precies in de strategie van Irene Schouten, die in de schaatsweek in Zweden geen misverstand over liet bestaan wie de beste marathonschaatsster is van Nederland. Zij won met een overtuigende eindsprint van Iris van der Stelt en Carla Ketellapper-Zielman. Ketellapper-Zielman won met haar goede prestaties op natuurijs ook het eindklassement. Kim Muusse (33) reed in Zweden haar laatste wedstrijd op natuurijs. In totaal veertien jaar maakte zij deel uit van het landelijke marathon peloton. De inwoonster van Zaandam gaat zich vooral richten op haar maatschappelijke carrière als sportpsycholoog en stopt na dit seizoen als marathonschaatsster.

Uitslagen dames. (34 dames geklasseerd)

97 kilometer,2.51.26, gemiddeld 34 km/h

 1. Irene Schouten Andijk

 2. Iris van der Stelt Sassenheim

 3. Carla Ketellapper-Zielman Rottum

 4. Merel Bosma Heerenveen

 5. Aggie Walsma Bolsward

 6. Carien Kleibeuker Heerenveen

 7. Ankie IJtsma Leeuwarden

 8. Janneke Elzinga Wageningen

 9. Emma Engbers Amsterdam

 10. Ineke Dedden Heerenveen

KPN Grand Prix klassement

 1. Carla Ketellapper-Zielman

 2. Merel Bosma

 3. Iris van der Stelt

 4. Irene Schouten

 5. Aggie Walsma

Uitslagen heren

144 kilometer 3.46.35, gemiddelde 38,1 km/h

 1. Bob de Vries Haule

 2. Jouke Hoogeveen Heiloo

 3. Gary Hekman Kampen

 4. Simon Schouten Andijk

 5. Chrispijn Ariëns Wolvega

 6. Marco van der Tuin Groningen

 7. Erik Jan Kooiman Lekkerkerk

 8. Christoffel Hendriks Amsterdam

 9. Bart Mol Wognum

 10. Sjoerd den Hertog Groningen

 11. Timo Verkaaik Gouda

Klassement KPN Grand Prix

 1. Chrispijn Ariëns

 2. Gary Hekman

 3. Sjoerd den Hertog

 4. Jordy Harink

 5. Bob de Vries

Laatste berichten
bottom of page