top of page

Jeroen Sienot de laatste winnaar van het NK masters


Enschede, nieuwjaarsdag januari 2020.


De masters openen het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op een druiligere eerste dag van het nog prille jaar met hun wedstrijd over honderd ronden. Na het verdwijnen van de landelijke competitie voor masters geldt deze wedstrijd als meest prestigieuze van het jaar. Een select gezelschap marathonschaatsers heeft speciaal naar deze wedstrijd toegeleefd en alle oudejaarsfestiviteiten aan zich voorbij laten gaan. Enkele schaatsers hebben het duidelijk wel laat gemaakt en zij staan al snel langs het ijs.


De hoofdrol wordt opgeëist door de 42-jarige Groningse timmerman Jeroen Sienot. Hij sprint halverwege de wedstrijd weg, op het moment dat de grote favorieten Erben Wennemars en Arjan Elferink vooral elkaar in de gaten houden. De soepel schaatsende Sienot breidt gestaag zijn voorsprong uit. In de slotfase heeft hij zelfs drie ronden voorsprong op het peloton, dat de bel tot frustratie van velen een ronde te vroeg hoort klinken. Sienot: "Ik dacht, blijven rijden, blijven rijden, zegt Sienot na afloop. Hij is dolgelukkig met zijn onverwachte overwinning."

Wat niemand in het peloton kon vermoeden is dat een paar maanden door Covid-19 de samenleving volledig op zijn kop wordt gezet. In het seizoen 2020-2021 wordt er zelfs geen enkele marathonwedstrijd verreden.


In Breda komt voor de masters zaterdagmiddag een einde aan een lange periode zonder grote wedstrijden, als het eerste en misschien ook wel laatste kampioenschap van dit seizoen op het programma staat, als programmaonderdeel van de achtste wedstrijd van de Marathon Cup. Dat geldt als natuurijs in binnen en buitenland uitblijft. Over het doorgaan van de wedstrijden op de Weissensee wordt (vandaag) op 16 december uitsluitsel gegeven.

Het NK marathon voor senioren wordt op 1 januari in Alkmaar gehouden.


Comments


Laatste berichten
bottom of page