top of page

Leeftijd telt niet als je goed bent!


Marianne ontsnapt uit het peloton op de Weissensee. foto: Neeke Smit

Marianne ontsnapt uit het peloton op de Weissensee. foto: Neeke Smit

Marianne van Leeuwen klaar voor de schaatsmarathons in Falun

Een ongelukje aan het begin van het seizoen met snowboarden zorgde ervoor dat Marianne van Leeuwen (48) een groot gedeelte van het baanseizoen moest missen. Pas op de Weissensee vond ze weer aansluiting bij de top van het marathonpeloton. In de Alternatieve Elfstedentocht eindigde ze fraai in de top tien. En dat resultaat herhaalde ze in Luleå. Hoewel Marianne van Leeuwen inmiddels tegen de vijftig loopt is er van sleet geen sprake. In Falun telt voor haar maar één ding: Weer een topprestatie neerzetten!

Hoe is het ijs in Falun?

“Het is niet ‘fantastisch’. Er zitten behoorlijk wat ongelijke stukken in het ijs. En de baan loopt een beetje vreemd. Het is natuurijs! Dus kan je alles verwachten. De weersvoorspellingen geven aan dat er van het weekend veel zon en wind wordt verwacht. Voor mij is dat gunstig.”

Luleå goed verteerd?

“Ik ben heel tevreden over die wedstrijd. Doordat ik geblesseerd ben geweest heb ik veel wedstrijden gemist. Dat gaat wel ten koste van je basissnelheid. Helaas merk je dat wel in de koers. Het duurvermogen heb ik op de fiets goed kunnen trainen. Dan merk je dat je ook snel hersteld bent van zware inspanningen. Het voelt alsof ik sterker ben dan ooit.”

De tactiek in Falun?

“Daar ga ik geen uitspraken over doen! Met mijn ploegleider (Henny Borst-Bok) heb ik alles goed doorgenomen. In Zweden werk ik ook samen met Jade van der Molen en Eva Lagrange. Deze gelegenheidsformatie werkte perfect in Luleå.”

De Werkgroep Marathon?

“Daar heb ik dit jaar veel tijd ingestoken als lid van die werkgroep. Op de Weissensee was ik zelfs voor de start van de Alternatieve Elfstedentocht nog bezig om instructie te geven voor de live blog.

Er zijn dit jaar goede stappen gezet voor een betere promotie van de marathonsport. De live stream is daarvan een goed voorbeeld. Ook bij de KNSB wordt er meer naar ons geluisterd. Maar er zijn nog te veel ‘koninkrijkjes’ in de schaatswereld met allerlei eigen belangen. Als we de marathonsport echt op een hoger niveau willen brengen, moeten er wel dingen doorbroken worden. Het belang van de sport moet voorop staan! “

Vandaag?

“Vanochtend heb ik wat losgereden en het parcours verkend. We rijden zaterdag in de wedstrijd ronden van 5 km en zondag worden dat ronden van 10 km. Vanmiddag heb ik even wat gewinkeld en een beetje gerust. We gaan straks met de ploeg (goed) eten en daarna ga ik vroeg onder de wol. In het hotel waar wij verblijven logeert ook de AB Vakwerk Ploeg. Die jongens hebben onze schaatsen perfect in orde gebracht. Super! Van Henny mag ik me vanaf nu alleen nog maar met mijn eigen wedstrijd bemoeien!! Ik ben er klaar voor! “

Marianne van Leeuwen veel succes!

Laatste berichten
bottom of page