top of page

Zusjes Crediet klaar voor EK inline


Gerline en Janita Willems-Crediet

Nieuwleusen: Gerline Crediet en Janita Willems-Crediet

Nog ruim een week en dan reist de familie Crediet af naar het Portugese Lagos. Daar nemen Gerline en Jenita deel aan het Ek inline op het onderdeel marathon. Na het succes van streekgenoten 'de Smitjes'in de jaren negentig heeft de Noordelijke Sallandse regio met de skeeler- en schaatssuccessen van Janita (30) en Gerline (18) uit Nieuwleusen waardige opvolgers gekregen.

Ondanks het leeftijdsverschil zijn Gerline en Janita aan elkaar gewaagd. In weer en wind maken ze gezamenlijk hun trainingskilometers én offeren ze zich tijdens de koers moeiteloos op voor elkaar! Als er maar een Crediet op het hoogste podium staat is hun parool!

Wat doen jullie in het dagelijks leven?

Gerline: "Ik studeer verpleegkunde en na de zomer begin ik aan een stage in het ziekenhuis. Dat is ook de reden dat ik het komende seizoen nog niet ga deelnemen aan de landelijke marathoncompetitie, dat kost teveel tijd, maar ik sta wel als vijfde en toegevoegde rijdster bij Leontienhuis op de lijst voor wedstrijden op natuurijs."

Janita: "Ik werk als verpleegkundige op de afdeling acute opname (IHT-team) van een psychiatrisch ziekenhuis in Zwolle (Dimence).

Hoelang zijn jullie al actief in de skeeler en schaatssport?

Gerline: Rond mijn zesde ben ik begonnen met skeeleren en in de loop van de jaren ben ik steeds fanatieker geworden.

Janita: Toen ik een jaar of negentien was reed ik mijn eerste wedstrijd. Hoewel ik een paar keer door de kopgroep gedubbeld werd en op mijn tandvlees die wedstrijd uitreed, werd ik geen laatste. Die wedstrijd gaf mij een boost om het nog een keer te proberen. Stap voor stap is het sporten serieuzer geworden. Als marathonschaatsster ben ik zelfs nog maar een paar jaar actief op het hoogste niveau.

Wat beschouwen jullie als sportief hoogtepunt?

Gerline: Als kadet ben ik Nederlands Kampioen inline geweest, maar het feit dat we met zijn tweeën geselecteerd zijn voor het EK is ook heel gaaf.

Janita: Mijn zilveren medaille die ik vorig jaar heb bij het EK inline is heel waardevol. Ook mijn positie dit jaar in het KNSB-klassement.

Welke sportieve ambities hebben jullie?

Gerline: Volgend jaar is het WK inline in Nederland. Daarvoor wil ik mij graag kwalificeren.

Janita: Dat geldt ook voor mij. En natuurlijk hoop ik op een winter met natuurijs.

In 2016 werd Janita 13e in de Alternatieve Elfstedentocht en in de loodzware editie van 2017 eindigde ze op de 11e plaats. Mocht er in Nederland in de komende jaren een Elfstedentocht verreden worden en de omstandigheden zijn zwaar, dan maakt Janita Willems-Crediet een goede kans om hoog te eindigen.

Janita: Een Elfstedentocht zou super zijn. Op natuurijs kom ik beter tot mijn recht dan op kunstijs. Veder ben ik er niet mee bezig. Ik doe niet nu al aan parcoursverkenning en zo. Dat komt dan wel.

Gerline: Als die tocht komt dan wil ik zeker meedoen aan de wedstrijd.

Leven jullie helemaal voor de sport?

Gerline: Met eten en drinken doe ik geen bijzondere dingen. Gewoon normale kost en af en toe bij gelegenheden een wijntje.

Janita: Gewoon Hollandse pot. Verder drink ik geen alcohol. Dat vind ik niet lekker.

De laatste jaren neemt de belangstelling van de rijders en het publiek af voor het skeeleren. De gouden jaren lijken voorbij. Onlangs roerden diverse rijders zich in de discussie die ontstond over de afzegging van tal van toppers bij het NK skeeleren. Wat vinden de zussen Crediet daarvan?

Janita: Het is belangrijk dat rijders in de media positief blijven over hun sport. Bij het NK was de koers ondanks alle afzegging van veel toppers wel heel attractief.

Gerline: Er zijn gewoon mooie wedstrijden te zien. Het is natuurlijk vet als Irene Schouten ook meedoet. Zij is volgens mij full prof. Dan probeer je nog net wat extra's te geven om te proberen haar te verslaan.

In de gezellige ouderlijke woning van de familie Crediet in Nieuwleusen schuift moeder Crediet ook even aan bij het gesprek. Al snel blijkt dat heel de familie Gerline en Janita door dik en dun steunt bij hun ambities in de sport.

Gerline: Ma bakt altijd pannenkoeken voor de wedstrijd. En ze kon vroeger ook goed schaatsen. Vooral haar goede techniek, herinner ik mij nog. Naar de Weissensee gaat heel de familie mee. Dat is vaste prik.

Janita: Pa gaat ook vaak mee naar de wedstrijden. En in de zomer rijdt hij geregeld met zijn motor ons uit de wind. Zodat we lekker op tempo kunnen skeeleren op de lange rechte wegen, hier in de buurt. Ook Johan (mijn echtgenoot) staat helemaal achter mij.

Wat valt de zussen aan elkaar op?

Janita: Beide hebben we een bloedhekel aan 'plakkers', dat komt natuurlijk omdat we geen sprinters zijn. Tijdens de koers zeggen we dan niet zo lieve dingen tegen die personen die in de luwte blijven. Na afloop is dat trouwens ook weer snel vergeten.

Gerline: Van de week gingen we in Kampen trainen in voorbereiding op het EK inline. We hebben op de routekaart gezien dat we met hoogteverschillen te maken krijgen. Als training hebben we op een viaduct getraind. Na drie keer die steile klim had ik mijn wel training gehad. Janita beult dan nog een paar keer extra omhoog op karakter. Moeder Crediet valt bij: Janita is super fanatiek!

Nog een paar uur en dan binden de dames Crediet de skeelers onder voor een wedstrijd in 't Harde. Buiten regent het.... Naast een enorme kast met loopschoenen in huize Crediet valt op dat de skeelers al gereed liggen op een tafeltje. Maar welke wielen moeten er vanavond onder?

Gerline: 125 mm of 110 m, dat is de vraag?

Janita: De heren rijden bijna altijd op 125mm, ik rijd liever op 110mm, maar als het blijft regenen vandaag, dan moeten de regenwielen er maar onder....

Een gesprek met Gerline en Janita Crediet is proeven aan de passie voor het resultaat in het skeeleren en schaatsen!!

Tot slot volgden nog de dilemma's en de trainingsweek......

Dilemma's:

Een trainingsweek van Gerline en Janita Crediet:

 

Nederlandse Selectie EK inline Lagos 1-8 juli 2017:

Gerline Crediet, Janita Willems-Crediet, Bianca Roosenboom, Elma de Vries, Noraly Berber-Vonk, Manon Kamminga, Moniek Kleinstra

Coach: Frank Fiers

Schaatsploeg Leontienhuis. (Foto schaatspeloton.nl)

Rijdsters: v.l.n.r. Gerline Crediet, Janita Willems-Crediet, Dominique van der Stelt, Ilona Grandia en Eline van der Pol

Ploegleiding: Harry Grandia en Cees van der Stelt

Laatste berichten
bottom of page