top of page

Johan Boonstra: Pieken op het juiste moment

Inspanningsfysioloog Johan Boonstra vakman in het toewerken naar de optimale sportprestatie

Wie het indrukwekkende sportieve palmares van Johan Boonstra (51) uit Gasteren bekijkt moet daar ruim de tijd voor nemen. Tussen 1986 en 1998 behoorde de Drent in de triatlonsport tot de top van Nederland. Hij boekte een grote reeks aan overwinningen en aansprekende resultaten, hij won o.a een Ironman in het Duitse Herten en stond hij bij de ‘hele’ in Almere diversen keren op het podium. Later breidde ‘allrounder’ Boonstra zijn prijzenkast uit met goud op het NK marathonschaatsen (2005) en won hij medailles op het NK veldrijden en tijdrit (in de masterklasse). In 1994 begon Johan Boonstra met Sportvison, een test en trainingscentrum. Inmiddels is Sportvison een begrip bij veel duursporters.

Het succes van sporstvison!

Johan Boonstra is de vijftig inmiddels gepasseerd, maar op het ranke lijf van de stayer zit geen grammetje te veel. ‘Een kwestie van gezond eten, optimaal slapen, slim trainen én ambitieus blijven’, vindt Boonstra. In 2018 doet hij in Manchester een aanval op het werelduurrecord in zijn leeftijdsklasse. Dat hij daarvoor meer dan 47 kilometer per uur moet trappen benauwt hem allerminst. Het wekt geen verbazing dat veel (top)sporters graag advies willen van deze trainingsexpert die zijn kennis niet alleen overdraagt, maar (zelf) ook omzet in aansprekende resultaten.

De filosofie van Johan Boonstra!

“Ik houd ervan om nieuwe dingen op te pakken en uitdagingen aan te gaan,” vertelt Boonstra in de kantoorruimte van het goed geoutilleerde bedrijfspand van Sportsvision dat schitterend gelegen is in het Drentse landschap. “Ik lees alle vakliteratuur en bezoek de belangrijkste congressen. Mijn belangrijkste kwaliteit is dat ik ‘embedded’ ben, ik kan wetenschappelijke inzichten vanuit de theorie vertalen naar de praktijk van de sporter. Weten is meten, is mijn credo en niet omgekeerd!

Duizenden inspanningstesten heb ik door de jaren heen afgenomen bij sporters. Met die gegevens ga ik aan de slag om het optimale, individuele programma te maken. Alles wat ik adviseer heb ik zelf uitgeprobeerd. Door mijn achtergrond als tri-atleet ben ik breed onderlegd. Tien jaar geleden trainde ik op de racefiets al met een vermogensmeter. Daar hadden de meeste profwielrenners toen nog nooit van gehoord.

In de loop van de jaren heb ik laten zien dat ik sporters op het juiste moment op het optimale niveau kan brengen. Dat is een kwestie van goed observeren en analyseren. Als mijn testresultaten bevestigd worden door prestaties bij wedstrijden, dan beleef ik een juichmomentje. Net als mijn observaties tijdens gesprekken door trainers en coaches bevestigd worden met praktijkvoorbeelden. Boonstra laat de aantekeningen zien die hij maakt tijdens de afnames van fietstesten: RMP (trapfreqentie)…, focus…, taakgerichtheid…, woorden die met pen in de kantlijn staan geschreven.

Details zijn belangrijk, je prestatie wordt bepaald door je zwakste schakel.

Ik geniet van de vooruitgang van een sporter. Dat kan ook zijn als iemand vanuit een overtraining-situatie weer prestaties levert. Of van een loper die zijn eerste marathon uitloopt. Het draait om de beleving. Zo’n jongen als marathonschaatser Robert Post, die er helemaal voorgaat, dat vind ik geweldig.”

Voor Boonstra zijn integriteit en onafhankelijkheid cruciale waarden bij de uitoefening van zijn vak. “Natuurlijk willen veel sporters weten wat voor waarden de anderen halen bij loop of fietstesten. Alleen die gegevens krijgen ze niet van mij. Ik geef wel de bandbreedte aan waar binnen de prestatie valt die geleverd is. De uitschieters die hier bij Sportsvision op de fietsergometer geleverd zijn liggen op het maximaal kunnen trappen van 480 watt bij een maximaal zuurstofopname vermogen (VO2max) tussen de 70 en 80 ml per kilogram lichaamsgewicht.

Een testuitslag is feitelijk medische informatie. Alleen een trainer krijgt na goedkeuring van de sporter de gegevens.” Ethiek en neutraliteit zijn heel belangrijk voor mij. Dat is ook de reden dat ik nooit een marathonploeg zou sponsoren. Schaatsers van andere ploegen die ook bij komen voor testen moeten niet het idee kunnen krijgen dat er tegengestelde belangen zijn. Ik kan trouwens ook goed relativeren. Zeker als het mijn eigen sportprestaties betreffen. Ik ga dan wel het werelduurrecord aanvallen, maar wie gaat daar wakker van liggen?”, lacht Boonstra.

Marathonschaatsen!

Johan Boonstra volgt het marathonschaatsen op voet. Toch is hij maar weinig langs de baan te vinden. In het verleden was dat anders: “Ik heb samen met mijn goede vriend Alfred Bolks aan de basis gestaan van de succesvolle BAM schaatsploeg. Later was ik ploegleider bij de Renaultploeg, waar toen Rob Hadders, Carlo Timmerman en Christijn Groeneveld de aanstormende talenten waren.”

Bij de Renaultploeg was Boonstra samen met Jillert Anema verantwoordelijk voor de coaching. Die samenwerking eindigde in een deceptie omdat er voor hem niet samen te werken was met Anema. “Hier heb ik echt een tik van gekregen op sociaal-emotioneel gebied.” Sindsdien ambieert hij niet langer een rol als coach, maar zoekt hij ‘hoog op de tribune’ een rol als adviseur (inspanningsfysioloog) met een ‘helicopterview’! Erik Bouman, de (oud) bondscoach van de Zuid-Koreaanse ploeg liet Boonstra- niet zonder reden- meerder keren invliegen om zijn expertise en het opzetten van een opleidingsstructuur voor de Koreanen.

“Het marathonschaatsen zit weer in de lift. Het niveau is ‘gruwelijk’ hoog op dit moment! Alleen als je als prof leeft kun je tegenwoordig met de top mee”, stelt Boonstra resoluut. Waarbij hij verwijst naar het intensiteitsniveau in het marathonschaatsen. “Marathonschaatsen is een explosieve duursport geworden, als je geen rondje in 28 seconden kan schaatsen, lig je eruit” Volgens hem heeft de kruisbestuiving die er is tussen trainers in sporten als wielrennen, triatlon en skeeleren ervoor gezorgd dat het niveau omhoog is gegaan. “Die disciplines zijn elkaar gaan versterken.” Hij is geen voorstander van veranderingen in de marathoncompetitie. “De rijders moeten de sport attractiever maken.”

Foto: schaatspeloton.nl

Elfstedentocht?

Als toerrijder stond Boonstra aan de start van de Elfstedentocht in 1986 en 1997. Graag had hij de tocht der tochten ook als wedstrijdrijder willen schaatsen. Speciaal voor dat doel bleef hij jarenlang actief als landelijk marathonschaatser. Door het uitblijven van strenge winters moest hij uiteindelijk de Elfstedendroom laten gaan. Op de Weissensee liet Boonstra met een tijd op de Alternatieve Elfstedentocht van 5 uur en 40 min zien dat hij ver had kunnen komen in de tocht der tochten. Toch voelt het missen van de Elfstedentocht niet als een lacune in zijn sportcarrière. Dat geldt wel voor het missen van de Ironman in Hawaï, waar hij zich in 1996 had gekwalificeerd, maar die hij op de valreep door een chronische loopblessure aan zich voorbij moest laten gaan. “Dat doet nog altijd pijn.”

(Foto: Schaatspeloton.nl)

Hoogeveen of Assen?

Deze week werd bekend dat de provincie Drenthe aan Hoogeveen een groot subsidiebedrag heeft toegekend voor de realisatie van een nieuwe kunstijsbaan. Voor Johan Boonstra is de zaak klip en klaar: “Het hele proces is als een soap verlopen. Assen is te laat wakker geworden. Ze hadden twee jaar geleden al aan de bel moet trekken om het tij te keren. Dat hebben ze nagelaten. Maar ook de grote schaatsverenigingen hebben zitten slapen. Vooral bij de jeugd zijn de gevolgen desastreus. Alleen heel fanatieke ouders brengen hun kinderen naar Groningen om te schaatsen. Bij veel clubs heeft een leegloop van jeugd plaatsgevonden. Uit geografisch oogpunt is Hoogeveen een goede keus voor de schaatsport in Drenthe.”

De toekomst van Sportsvision!

Sportsvision is een bloeiende onderneming die niet alleen in de topsport actief is, ook in de PT (personal training) heeft het bedrijf een recreatieve en zeer diverse doelgroep. Vooral door de kleinschalige, klantgerichte en persoonlijke benadering wil Johan Boonstra zich blijven onderscheiden. Met oog op de toekomst en dochter Margit (een fanatiek danser en coach) die onlangs haar opleiding Sport en Bewegen afrondde, is er een investering gedaan door de aankoop van een (stukje) grond nabij het pand van Sportsvision. Daar wordt een loopvoorziening aangelegd voor sprinttraining en training met elastieken. En worden de (indoor)trainingsmogelijkheden vergroot. “Margit is ook fanatiek met lifestyle coaching en voeding.” Sportsvision is een bedrijf met toekomst en een aanrader voor de schaatser die meer wil!

Een trainingsweek van Johan Boonstra in de zomer*:

Maandag: Krachttraining Dinsdag: Tijdrittraining, tempoblokken op 400 watt Woensdag: Intervaltraining op wattage Donderdag: Duurtraining op de wielerbaan in Assen (achter de derny) Vrijdag: Rustdag Zaterdag: Intervaltraining, lange tempoblokken op 300-340 watt Zondag: Duurtraining met de vriendengroep 3-4 uur op hartslag

*Johan traint in verschillende cycli van 6-8 weken

In de winter schaatst Johan 1x per week

Met de vriendengroep neemt hij komend jaar deel aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, alleen als het grote meer berijdbaar is waagt hij zich weer eens aan de 200km!

Laatste berichten
bottom of page