top of page

Niels Overvoorde: Als anderen stuk zitten, door kunnen gaan….


In Thialf werd Niels Overvoorde (20) in het begin van dit jaar Nederlands Kampioen Marathonschaatsen bij de beloften. Zijn goede resultaten bleven in het marathonwereldje niet onopgemerkt. In het voorjaar maakte hij de overstap van Groenehartsport.nl naar Team Port of Amsterdam. Onder leiding van zijn nieuwe coach Casper Helling hoopt de bescheiden Niels Overvoorde, uit het Zuid-Hollandse Delfgauw, de aansluiting te kunnen vinden bij de Topdivisie. Enkele uren voor zijn start in het elitecriterium van Wateringen sprak marathonschaatser.nl uitvoerig met hem.

Hoe is je schaatscarrière tot nu toe verlopen?

“Toen ik een jaar of acht was ben ik op de Uithof begonnen met het jeugdschaatsen.

Ik had helemaal niet verwacht dat ik met schaatsen iets zou kunnen bereiken. Pas toen de afstanden langer werden (bij de marathonwedstrijdjes) kon ik meedoen om de prijzen. Via het 6 banentoernooi heb ik mij gekwalificeerd voor de beloftendivisie. Mijn vader is bevriend met streekgenoot Kurt Wubben. En.. Kurt volgt mij al lang als schaatser. Hij is heel belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling in de sport.”

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik ben tweedejaars student Toegepaste Wiskunde aan de Haagse Hogeschool in Delft. Verder heb ik nog een baantje erbij als administratief medewerker bij een transportbedrijf. Bijna elke dag train ik, dus in combinatie met de studie hoef ik mij niet te vervelen.”

Welke sportieve ambities heb je in het marathonschaatsen?

“Van jaar tot jaar bekijk ik alles. Voor het komend seizoen hoop ik aansluiting te krijgen in de Topdivisie. Het is natuurlijk wel gaaf als je met mannen als Jorrit Bergsma ‘en dat soort gasten’ aan de start staat. Maar dat is ook alleen maar leuk als je er niet af gereden wordt... Mijn sprint kan beter worden, net als het zoeken naar de beste positie voor de finale. Tot slot, als ik schaatsbeelden terugzie, vind ik dat mijn techniek op het rechte stuk nog wat verbeterd moet worden.”

Ondanks je jonge leeftijd heb je je al twee keer geklasseerd in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee!

“Dit jaar werd ik na 175 kilometer geklasseerd. Na 100 km ontstond er een scheuring in het peloton. Ik kwam in een groep te schaatsen waarin ik het tempo goed kon volgen. In de laatste ronde was het door de ongunstige weersomstandigheden met dooi loodzwaar geworden en de ijsconditie werd heel slecht. Ik ging twee keer hard onderuit. Toen was ik er wel klaar mee…! Op natuurijs heb ik nog weinig ervaring. Niet onderuitgaan en in de scheuren rijden als je vermoeid raakt, dat is de uitdaging voor mij. Eigenlijk ken ik mijn eigen kwaliteiten op de lange afstand op natuurijs nog niet goed.”

Hoe is het met de vorm op dit moment?

“Prima joh! In mijn omgeving (Het Westland) zijn in deze tijd van het jaar leuke wielerwedstrijdjes, waar ik graag aan de start verschijn. In de afgelopen tien dagen reed ik in de Ronde van Poeldijk. De wielerronde van Monster en de Ronde van Kwintsheul. Casper Helling maakt mijn trainingsschema en ik heb er veel plezier in om de trainingen af te werken. We hebben een jonge ploeg waarin Casper het belangrijk vindt dat wij stappen maken in onze ontwikkeling. Ik heb een mooie kans gekregen bij Team port of Amsterdam.”

Wat is je favoriete training?

“Het leukste vind ik intensieve duurtraining op de schaats. Lekker volle bak tien of twaalf rondjes 'de gaskraan' vol opengooien. Dan probeer ik op volle snelheid te komen en die zolang mogelijk vast te houden. Als anderen stuk zitten, nog even door kunnen gaan, dat is misschien wel een kwaliteit van mij. Bij de beloften worden er soms drie of vier rondjes van 28 of 29 seconden gereden, in de Topdivisie ligt dat aantal straks aanzienlijk hoger..!"

Wie zijn je steun en toeverlaat?

“Dat zijn zonder twijfel mijn ouders! Mijn vader heeft vroeger zelf ook op niveau geschaatst. Mijn ouders komen vaak kijken bij wedstrijden en steunen bij alles. Verder is Kurt heel belangrijk geweest. Maar ook mijn fietsmaatjes van Restore Cycling en de marathonschaatsers van het Gewest Zuid-Holland, waar ik onder leiding van Johan Bakker, wekelijks samen mee train in de duinen nabij Kijkduin."

Het Elfstedencongres op zaterdag 16 september?

“Ja, daar heb ik van gehoord. Casper verzorgt daar in de 11stedenhal in Leeuwarden een workshop (belasting en belastbaarheid) Casper een beetje kennende zal hij ons daar ook wel de nodige informatie over verstrekken. Of we meedoen aan de koppelkoers is nog onbekend."

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek van jou eruit?

10 dilemma’s met een knipoog

Niels Overvoorde werd in 2015 Nederlands Kampioen Wintertriatlon bij de junioren. Wim Meijer maakte een reportage ter gelegenheid van de sportprijsverkiezing 2015 Pijnacker- Nootdorp. (Bron Youtube)

Laatste berichten
bottom of page