top of page

Rixt Meijer terug in het landelijk marathonpeloton


In februari 2016 schaatste Rixt Meijer haar laatste landelijke marathon. Ruim anderhalf jaar hield blessureleed haar aan de kant. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam maakt ze op zaterdag 21 oktober a.s. haar rentree bij de ouverture van de KPN CUP. Het unieke gevoel om met zo min mogelijk energie hard te schaatsen brengt Rixt (35) nog altijd met plezier naar de ijsbaan. Het ‘racen’ zit in haar bloed. Ze werd geboren in Sneek en groeide op in IJlst. Als kind was ze niet van het ijs af te halen als er natuurijs lag. Voor haar betekent schaatsen vrijheid. Het is een ideale ontspanning voor de Heerenveense in haar drukke bestaan als fulltime programmeur bij Lasaulec. Het bedrijf dat ook sponsor is van haar nieuwe schaatsploeg, teamgereedschap.nl. Een sterk collectief met onder andere Francesca Lollobrigida, Floortje Mackaij en Corina Strikwerda in de gelederen. Voor Rixt is er het komend seizoen een vrije rol. Natuurlijk wil de Nederlands Kampioen Marathonschaatsen van 2012 het liefst elke wedstrijd meedoen om de prijzen, maar ze realiseert zich ook dat ze door haar kwetsbare rug selectief moet zijn in haar wedstrijdkeuze.

Hoe is het met de vorm?

In het voorjaar en in de zomer heb ik veel wedstrijden gefietst. Ik neem als lid van de wielerploeg Jan van Arkel deel aan de landelijke competitie. Dat ging heel goed tot ik in juli bij de Ladies Tour tijdens een valpartij mijn pols brak. Mijn vorm is nu nog niet constant. Er zijn dagen dat ik na 20 km fietsen al denk, hoe kom ik thuis? Er zijn ook momenten dat het gaat als vanouds. Na de eerste KPN Cup in Amsterdam weet ik echt hoe ik ervoor sta.

Huldiging Rixt Meijer Nederlands Kampioenschap marathon 2012 Vechtse banen Utrecht Foto: Martin de Jong

Wat beschouw je tot nu toe als je sportieve hoogtepunt?

Er springen een aantal dingen uit. In mijn juniorentijd vond ik het heel bijzonder om aan de landenwedstrijd mee te doen. Later werden dat de World Cups. Mijn overwinning op de Vechtse banen in Utrecht bij het NK marathonschaatsen in 2012 staat boven aan. Op natuurijs werd ik dat jaar tweede op het NK op de Grote Rietplas in Emmen. Een jaar later, in 2013, pakte ik brons op de 5000m bij het NK-afstanden en kwalificeerde ik mij voor de Mass Start.

Heb je tegenslagen gehad in je schaatscarrière?

Je kunt topvorm niet afdwingen. In 2005 scheurde ik mijn achillespees na een botsing op het ijs. Voor dat moment stak ik in supervorm en in één moment is alles weg. Voor Sotsji brak ik mijn sleutelbeen, dat was weer zo’n moment! Ik ben blij dat ik naast het schaatsen er altijd wat naast gedaan heb, anders val je nog dieper in de put in dat soort situaties. Mijn moeder is in 2007 overleden na een ernstige ziekte. Dat hakt erin en heeft veel impact op je leven. Nog altijd betreur ik het zeer dat zij mijn successen als marathonschaatsster niet heeft mee mogen maken.

Wat is het voordeel van lang meedraaien aan de top?

Ik durf nu makkelijker het vaste stramien los te laten. Het is niet erg om een dag niet te trainen als je je niet lekker voelt. Het geeft mij een gevoel van vrijheid dat ik geen trainer heb. Na al die jaren weet ik wat goed is voor mijn lichaam en wat ik nodig heb om goed te zijn in de wedstrijden. Als het slecht weer is kan ik zelf besluiten dat ik een looptraining pak in plaats van een fietstraining. Voor mij is het ook prima om aan de schaatstraining van mijn club (De IJsster uit Sneek) mee te doen in plaats van per se op het selectie-uur te trainen.

Is de schaatswereld veranderd in vergelijking met vijftien jaar geleden?

Door de komst van de commerciële ploegen is er meer ruimte voor talenten gekomen. Als je je vroeger niet kwalificeerde voor de kernploeg werd het als senior heel moeilijk om aan de top te komen. Dat is nu niet meer zo. In mijn middelbareschooltijd kreeg ik na veel aandringen een dagje vrij om aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Nu zijn onderwijs en topsport veel beter op elkaar afgestemd. De keerzijde is dat veel talenten al te vroeg met een leven als topsporter bezig zijn, terwijl ze daar mentaal en fysiek nog niet aan toe zijn. Als je als 16-jarige al maximaal traint, wat ga je dan doen als je 20 jaar bent? De grote talenten zoals Antoinette de Jong halen het wel, maar het potentieel wat meer tijd nodig heeft om te rijpen haakt vaak voortijdig af.

Moet je in je privéleven offers brengen voor het schaatsen?

Dat valt mee. Het schaatsen zit in mijn systeem. Mijn vriend (Eric) staat achter mij om een fulltimebaan te combineren met marathonschaatsen en wielrennen. Onlangs ben ik (ICT) coördinator geworden van het Gewest Fryslân, ik regel de inschrijvingen voor de wedstrijden in Thialf. Voor de KNSB doe ik verder de (technische) organisatie rondom de fotofinish bij grote wedstrijden in Thialf. Tuurlijk kost dat vrije tijd, maar als je iets echt wilt dan lukt dat ook! Ik probeer verder voor de sport te leven, maar dat betekent niet dat ik nooit een reep chocolade eet, of zoiets.

Rixt Meijer voor de donderdagavondtraining met haar IJsster clubgenoten Marlies de Jong en Thea Kroontje

Tot slot: De Elfstedenvraag:

Welke dame werd twee keer tweede in de Elfstedentocht?

Rixt: "eh… Smit....!" Helaas, fout!

Laatste berichten
bottom of page