top of page

In de winterspecial van Proskating: "Als eenling tegen de rest, het verhaal over marathonschaat


“Je moet verder, je hebt een baby (Katinka) van tien maanden en je moet door!! Ik was erbij toen het gebeurde. Het blijft altijd bij je”, zegt Christien van der Lugt. Zij is in 1992 de echtgenote van marathonschaatser Ruud Christoffers (1961-1992). De schrik is groot als Christoffers op 26 april 1992 plotseling overlijdt aan een hartstilstand.

Christien van der Lugt en Katinka Christoffers

In de jaren tachtig is het marathonschaatsen razend populair in Nederland. Duizenden toeschouwers staan wekelijks bij de cup-wedstrijden langs het ijs. In deze tijd beleeft Ruud Christoffers zijn sportieve hoogtepunt. De Vlaardinger wordt bewonderd om zijn strijdlust. Hij maakt als eenling deel uit van het A-peloton. En is in zijn kanariegele schaatspak, steevast getooid met een rode muts een opvallende verschijning.

Christien vecht zich door de moeilijke jaren heen. En nog altijd zijn er moeilijke momenten. Dochter Katinka Christoffers (26) krijgt dat besef pas als ze oud genoeg is om te realiseren dat ze opgroeit zonder (biologische) vader. “Hoe is hij geweest? Er is een periode geweest dat ik er veel mee bezig was”, zegt ze zacht in de gezellige ouderlijke woning in Oude-Tonge.

De herinnering aan Ruud Christoffers wordt door ijsclub Maaslands IJsvermaak levend gehouden met de jaarlijkse uitreiking van de naar hem genoemde wisseltrofee, een schaats van Ruud. Een eerbetoon aan een bijzonder mens en groot sportman.

“Niemand schaatste nog op natuurijs”, lacht Christien. “Daar kwam Ruud aan. Het ijs kraakte en boog, dat was Ruud! Dat beeld blijft altijd bij me!

Lees het hele verhaal in de winterspecial van het Schaatsmagazine van Nederland: Proskating

Laatste berichten
bottom of page