top of page

Tessa, Robin en Heidi Snoek kiezen hun eigen weg in aanloop naar het NK Marathonschaatsen


Tessa, Robin en Heidi Snoek

Onder de rook van Amsterdam -tussen Driemond en Abcoude- aan het riviertje de Gein ligt de boerderij van de familie Snoek. Hier groeiden Robin (25), Heidi (21) en Tessa Snoek (18) op en werd de basis gelegd voor hun successen in de schaatssport.

Hoewel Robin (Team Bouwselect) al een aantal jaren meedraait in het marathonpeloton vertoont zijn prestatiecurve nog steeds een stijgende lijn. In de KPN Cup werd hij knap achtste in Den Haag en vorig seizoen miste hij in Deventer nipt het podium. Op het NK Marathonschaatsen in Utrecht wordt Robin niet tot de favorieten gerekend, maar als outsider zou hij best eens voor een leuke verrassing kunnen zorgen. En dat geldt ook voor de naderende natuurijs wedstrijden in het buitenland.

In Utrecht zal zijn zus Heidi (Team Port of Amsterdam/Skits) niet aan de start verschijnen vanwege een zware blessure. Haar plaats in de ploeg wordt ingenomen door haar zusje Tessa (Port of Amsterdam/Skits), die zich als regiorijdster kwalificeerde voor het NK Marathonschaatsen en bij het NK-afstanden verraste door knap vijfde te worden op de 5000m (in haar leeftijdscategorie). Marathonschaatser.nl nam een kijkje op de boerderij van de familie Snoek in het Gein en sprak met de fanatieke schaatsfamilie.

Hoe bereiden jullie je voor op het NK?

Robin: “Het is voor mij belangrijk dat ik in een goed ritme zit. In de zomer moet je hard trainen en in de winter moet je dat niveau vasthouden. Door veel wedstrijden te schaatsen kom ik dan steeds beter in vorm. Het NK is in die zin niet een andere wedstrijd dan andere, het is ‘gewoon gaan.’ Het werkt het beste voor mij als ik me op een ontspannen manier kan voorbereiden. Als ik teveel focus heb, presteer ik minder.

Tessa: “Ook voor mij geldt dat ik niet te veel focus moet hebben en gewoon 'mijn ding' moet doen. Op oudejaarsdag eet ik gewoon een oliebolletje en vier ’s avonds een bescheiden feestje. Dat werkt voor mij het beste.”

Heidi: “Ik kan helaas niet meedoen vanwege een zwabbervoet! Mijn coördinatie in die voet ben ik kwijt om goed te kunnen schaatsen. Ik heb het hele medische circuit afgelopen om te zoeken naar de oorzaak. En die is nog altijd niet gevonden. Nu ben ik bezig onder begeleiding van de Amsterdamse schaatstrainer Kees de Vrij om het schaatsen helemaal opnieuw – vanaf de basis – aan te leren. Dat gaat verrassend goed. Ik doe er alles aan om hopelijk later in het seizoen nog aan de start te kunnen staan van een landelijke marathonwedstrijd.”

Wat doen jullie in het dagelijks leven?

Robin: “Aan de hogeschool van Delft ben ik parttime verbonden als young professional tuinbouw en agribusiness. Ik begeleid studenten in hun stage en ik onderhoud de contacten met de ondernemers. Het is best pittig en ik ben veel onderweg. Omdat ik veel in de Elfstedenhal in Leeuwarden train en in Delft werk maak ik veel kilometers. Soms zit ik weleens in een spagaat en vraag ik me af of ik in het marathonschaatsen verder zou kunnen komen als mijn bestaan er anders uit zou zien. Je fulltime bezig houden met schaatsen is overigens maar weggelegd voor een select gezelschap."

Tessa: "Ik ben tweedejaars student aan de hogeschool InHolland. Ik volg een opleiding in het facilitymanagement. Dat is met schaatsen prima te combineren. Daarnaast geef ik nog een paar uurtjes schaatstraining op de Jaap Edenbaan en werk ik er nog een klein beetje bij de Plus Supermarkt."

Heidi: "Dit is het laatste jaar van mijn opleiding aan de universitaire PABO. Ik ben bezig met mijn afstudeeronderzoek en daarnaast sta ik voor de klas van een basisschool in Driemond. Als marathonschaatsster vond ik de combinatie studie en schaatsen best pittig. Doordat ik helaas maar beperkt kan schaatsen houd ik nu met veldrijden mijn conditie op peil. Ik vind veldrijden wel een gave sport, maar ik mis de ambiance van het schaatswereldje."

Team Port of Amsterdam/Skits

Wie zijn belangrijk voor jullie om op hoog niveau te kunnen schaatsen?

Robin: "Dat zijn mijn ouders. Zij hebben ons altijd gestimuleerd om aan sport te doen. Ze houden zelf ook van schaatsen en voelen goed aan wat erbij komt kijken. Door mijn sponsor (Bouwselect) kan ik op een hoog niveau mijn sport bedrijven. Ook mijn co sponsoren leveren een belangrijke ondersteuning. Zoals Countus, timmerbedrijf Malij en loonbedrijf Schuurman."

Tessa: "Naast mijn ouders heb ik ook veel geleerd van Robin en Heidi. Zij zijn een paar jaartjes ouder en hebben meer meegemaakt. Het klinkt gek, maar van hun fouten profiteer ik. Het is trouwens altijd supergezellig om met zijn allen naar de trainingen of de wedstrijden te gaan."

Heidi: "Naast mijn ouders wil ik toch ook Robin noemen. Hij is een echte pro! Het kost hem geen moeite om een duurtraining van vijf uur op de tackx te doen als het bijvoorbeeld slecht weer is. Zijn discipline en doorzettingsvermogen is voor mij een inspiratiebron. Daar kan ik mij aan optrekken!"

Als dertienjarige heb je een ongeluk met een quad gehad (Robin). Heeft dat impact op je schaatscarrière gehad?

Robin: "Mijn ouders hadden een quad aangeschaft om makkelijker het vee uit het land te kunnen halen. Ik vond het heel gaaf om op dat ding te scheuren. We hadden het voertuig nog maar net en opeens bleef het gas hangen. Bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre raakte ik met mijn knie vol een paaltje. Mijn knie was totaal verbrijzeld. De artsen vertelden mij in het ziekenhuis dat ik een topsportcarrière wel kon vergeten. Het eerste wat ik riep was: ‘nu kan ik niet in de baanselectie van de Jaap Edenbaan’. Gelukkig werd ik als een soort van geste toch geselecteerd en dat was voor mij de motivatie om er vol voor te gaan. Ik heb er voor geknokt en na een lange revalidatie lukte het me om terug te komen op mijn oude niveau. Als je mijn knieschijf ziet lijkt het net of deze uit twee stukken bestaat."

Robin Snoek

Welke ambities hebben jullie als marathonschaatser?

Robin: "Ik wil ooit heel graag een wedstrijd bij de A’s winnen. En op een wat kortere termijn zou ik het heel vet vinden als ik op het podium zou kunnen staan van een KPN Cup wedstrijd."

Tessa: "Punten halen in de landelijke competitie staat met grote letters geschreven op mijn wensenlijstje in de sport."

Heidi: "Terugkeren als landelijk marathonschaatsster heeft mijn grootste prioriteit. Dat staat op nummer een. En daarbij hoort dat ik mijn zwabbervoet wil verslaan!"

Team Bouwselect

Wie van jullie heeft het meest talent?

“Tessa!" roepen Robin en Heidi in koor!

Kijken jullie uit naar de wedstrijden op de Weissensee?

Robin: "De Alternatieve Elfstedentocht heb ik nu twee keer uitgereden. Ik hoop nu een keer bij de top twintig te eindigen. Op de AKM en het ONK denk ik iets meer kans te maken maar ook de lange afstand ligt mij goed."

Tessa: "Het is heel bijzonder om tussen de bergen in te schaatsen. Schaatsen op de Weissensee is genieten. Ook de gezelligheid in de grote tent spreekt mij aan. Vorig jaar heb ik in het begin van de wedstrijd een tijd op kop gereden. De afspraak was dat ik na 100 km de koers zou verlaten. Een 200 km wedstrijd is nog te veel voor mij. Het was leuk om te merken dat veel mensen mij op de live stream hadden gevolgd en van hen kreeg ik veel positieve reacties."

Heidi: "Als ik geen bochten hoef te schaatsen kan ik mee in het peloton. Op de Weissensee wil ik graag proberen hoever ik kan komen in de wedstrijd."

Wat is jullie mening over de loopstart van de Alternatieve Elfstedentocht?

Robin: "Er wordt veel over gesproken in het peloton. Vernieuwingen vind ik wel spannend. Ik ben geen 'echte' loper, maar als lopen op het programma staat dan doe ik dat gewoon. Bij de echte Elfstedentocht moet je ook hardlopen in het begin. Het staat mij niet op voorhand tegen. Alleen zal je mij niet als eerste op het ijs zien."

Tessa: "Je hoeft in ieder geval niet koud het ijs op te stappen. Het lijkt me onder druk wel lastig om mijn schaatsen goed aan te trekken. Je schaatsen moeten wel goed zitten voor een lange afstandswedstrijd."

Wie zijn jullie voorbeelden in de schaatssport?

Robin: "Voor Shani Davis en Sven Kramer heb ik veel bewondering. En ik wil Durk Fabriek noemen. In de zomermaanden heb ik veel met hem getraind. En ik ben onder de indruk geraakt van zijn vermogen op de fiets en op de skeelers. Hij heeft mij echt geïnspireerd om harder te trainen."

Tessa: "Irene Schouten en Mariska Huisman zijn schaatssters waar ik best een beetje tegen opkijk."

Heidi: "Die meiden van Mkbasics stralen wel wat uit en hebben een ijzersterke wedstrijdinstelling. Het is een goed team en ook individueel gaan ze ervoor. Ik kijk met bewondering naar het sterke optreden van Lisa van der Geest en Iris van der Stelt."

Wie wordt er Nederlands Kampioen Marathonschaatsen in Utrecht?

Robin: "Evert Hoolwerf!"

Tessa: "Ik geef de Mkbasics meiden een grote kans."

Heidi: "Dat denk ik ook, maar ik gun het de Mastermind meiden ook. Emma Engbers kan weleens voor een verrassing gaan zorgen.

Robin Snoek (beennummer 41), Tessa Snoek (beennummer W21) en zus Heidi Snoek (beennummer 68) is een uniek schaatstrio dat in de komende tijd best weleens voor een sportieve stunt zou kunnen zorgen.

Tessa, Robin en Heidi over het NK en meer...

Laatste berichten
bottom of page