top of page

Kimberly Muusse weet wat ze wil


Kimberly Muusse (32) oogt super fit. Ze is ontspannen. De marathonschaatsster uit Zaandam is volop bezig met de zomertraining. In de afgelopen winter liet ze met twee top tien klasseringen op natuurijs haar klasse zien. Dat succes had de Zaandamse, in het dagelijks leven werkzaam als sportpsycholoog, wel even nodig. Een val met skeeleren, in 2015, waarbij ze, meer dan een jaar geleden, ongelukkig op haar hoofd terecht kwam zorgde er voor dat het een lange tijd niet goed met haar ging. Door het ongeluk en de noodgedwongen inactiviteit realiseerde ze zich weer hoeveel ze eigenlijk van sporten houdt. De sportpsycholoog schroomde niet om (zelf) met behulp van een collega het pad te effenen voor een succesvolle rentree en ondervond dat ze dat vooral op haar eigen manier moest doen. Het genieten van sporten op een hoog niveau, in weer en wind bezig zijn, zonder oogkleppen op. In het seizoen 2018-2019 komt Kimberly Muusse uit voor de nieuwe marathon-formatie: Altijd Koers. Een sterk team waar, naast Kimberly, ook Anneke Peters uit Hengelo en het jonge talent Beau Wagemaker uit Hoogkarspel deel van uit maken. En waar Carla Ketellapper-Zielman haar rentree zal maken als vijfde rijdster. In de aanloop naar het marathonseizoen sprak marathonschaatser.nl met Kimberly Muusse.

Het begin!

‘Als kind wilde ik heel graag bij de Nationale Balletacademie. Nadat bleek dat ik niet door de selectie was gekomen, stelde mijn vader voor om op schaatsen te gaan’, lacht Kimberly. ‘Ik vond schaatsen gelijk leuk en werd heel fanatiek’. Bij de STG Zaanstreek viel het schaatstalent van Kimberly direct op en na het eerste schaatsseizoen kwam ze al in aanmerking voor ‘ijsfaciliteiten’ op de Jaap Edenbaan. In het sponsorteam van de Amsterdamse studentenschaatsvereniging SKITS maakte ze in 2005 haar debuut als marathonschaatsster. In de loop van de jaren volgden de ploegen Foekens, Hoolwerf Heiwerken, MK Basics, ZiuZ, Lasaulec en KOGA.

Sportpsycholoog

Na een studie klinische psychologie en een studie Bewegingswetenschappen specialiseerde Kimberly zich als sportpsycholoog. Ze is geaccrediteerd bij de Vereniging Sportpsychologen Nederland (VSPN) en heeft een praktijk aan huis (MaxiMental, www.maximental.nl). Het belang van mentale flexibiliteit voor (top) sporters, maar ook voor mensen uit het bedrijfsleven, is groot vindt Kimberly. ‘Daar word je zelfverzekerder door en het kan je helpen om te voelen wat voor jou werkt om beter met lastige dingen om te gaan.’ Max Verstappen vindt ze een voorbeeld van een evenwichtige topsporter. ‘Hij durft zich heel vrij op te stellen en als de resultaten tegenvallen, weet hij daar met een nuchterheid mee om te gaan die veel ruimte geeft om zich te kunnen herpakken.’

Kimberly plant haar parttime-werk in haar praktijk zorgvuldig, want ze wil voldoende tijd over houden om veel en goed te kunnen trainen. In januari en februari blijft de werkagenda zo leeg mogelijk, dan wil ze zoveel mogelijk tijd aan het schaatsen kunnen besteden.

Trainen

Het trainingsprogramma voor Kimberly wordt samengesteld door schaatstrainer Anton Ketellapper. Over de trainingsaanpak van hem is ze enthousiast ‘Hij is relaxt en geeft sporters veel vrijheid’. Ook in de zomer traint Kimberly vrijwel dagelijks. Haar schema bestaan uit fiets-, skeeler- en hardlooptrainingen. Bij lange duurtrainingen in de wintermaanden krijgt Kimberly steun van trainingsmaatje Martin de Vries. ‘Het is fijn dat hij vaak meegaat als ik een duurrit van 5 of 6 uur wil maken. We maken onderweg ook bijzondere dingen mee. Vorig jaar pakten we bij een lange tocht een stuk over het strand en kwamen we een zeehond tegen. Ik heb geen oogkleppen op en van die momenten geniet ik echt even.’

Achter de schermen

In haar jonge jaren zorgde haar ouders ervoor dat ze op het hoogste niveau kon trainen en brachten haar overal naar toe. Nog steeds volgen ze de verrichtingen van hun dochter op de voet. En als ze niet meegaan naar wedstrijden zitten ze op zaterdagavond voor de livestream. Ook haar vriend Bastièn is een steun en toeverlaat.

Sponsoring

In het begin van haar schaatsloopbaan (de DSB-tijd) was de sponsoring van marathonschaatsers veel lucratiever dan in deze tijd. Een echte verklaring voor de afname van het aantal sponsors in de schaatssport heeft ze niet. ‘Voor mijn gevoel heeft het met een gebrek aan natuurijsperioden te maken. Het heeft gewoon nog even tijd nodig. Ook voor mijn team Altijd Koers geldt dat we best nog wat extra sponsors kunnen gebruiken. In Noordlaren won mijn ploeggenote Beau Wagemaker de finalewedstrijd op natuurijs. Wij hebben ons toen goed kunnen laten zien, de hele koers zat ik voorin en kon Beau helpen in aanloop naar de eindsprint. Voor sponsors leveren die wedstrijden ook veel exposure op.

Ambities

Door haar lange schaatscarrière weet Kimberly precies wat ze wil. ‘Ik wil van de sport kunnen genieten, dan komen de prestaties vanzelf. Mijn droom is om een wedstrijd op natuurijs te winnen. Om dat doel te kunnen bereiken, daar werk ik graag elke dag keihard aan. Beennummer 53: Kim Muusse, Zaandam!!

Laatste berichten
bottom of page